egyptiskmau.se

Mau Fakta!

Tags: Egyptisk mau

Egyptian mau

”Egyptisk härkomst”

Egyptian mau är en nyfiken och lekfull ras som med snabbhet jagar sina leksaker. Intrycket är en livlig, aktiv och färgstark katt.


Päls

Pälsen är tät och glansig och täckt av slumpvis strödda färgfläckar i varierande form och storlek och gärna halsbandsliknande ränder på bröstet. Det är önskvärt med ett ”M” i pannan som övergår i ränder över hjässan och nacken.


Storlek och utseende

Den har en medellång och spenslig men ändå muskulös kropp med bakben som är proportionerligt längre vilket ger intrycket av att katten står på tå. Svansen är tjock vid basen och avsmalnande vid toppen.

Huvudet är rundat och kilformat med mjuka linjer och de lätt snedställda ögonen är stora och mandelformade och ljust krusbärsgröna. Öronen är medelstora, breda vid basen och täckta av tunt hår.


Godkänd som ras…

Egyptian mau godkändes som ras i FIFe 1992 och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

EMS-kod: MAU


Historia och ursprung

Egyptian mau förmodas ha sitt rasursprung i området kring Kairo och lär ha funnits i de egyptiska templen. Rasnamnet i sig kan kanske enkelt översättas med ”egyptisk katt” eftersom ordet mau används i Egypten för ordet katt.

Trolig början till dagens egyptian mau är en honkatt som togs med från Egypten till Italien och hon fick där en kull kattungar efter parning med en ”vanlig” italiensk hankatt. Avkomman flyttade till USA där det fanns, och kom, ytterligare katter av samma typ som bildade en avelsbas. Det dröjde dock ända till 1977 innan det amerikanska förbundet CFA godkände egyptian mau som ras.


Hälsa

Det finns inget särskilt hälsoprogram för egyptian mau inom SVERAK.

Källa: http://www.sverak.se/kattraser/egyptian-mau/

FIFe Standard:

http://www1.fifeweb.org/dnld/std/MAU.pdf

Mau på Wikipedia:

Egyptisk mau är en liten till medelstor korthårig katt. Det är den enda naturligt prickiga (eng. spotted) kattrasen. Rasen har sitt ursprung i egyptiska katter från området kring Kairo som flyttades till Italien, och sedan till USA där sedermera en organiserad avel inleddes. Rasen är en ursprungsras och har således inte tillkommit som ett resultat av korsning mellan redan existerande raser. Egyptisk Mau har varit godkänd sedan 1977 avCFA i USA och av FIFe och SVERAK sedan 1992, men den är ännu mycket ovanlig. Det är en smidig och elegant men muskulös katt som är stabil och vänlig till sinnet och uppskattar lekar med kattkompisar och/eller leksaker. De flesta är också mycket fascinerade och intresserade av vatten. Pälsen är spotted, och finns i tre färgvarianter: bronsspotted, svartsilverspotted och svartsmoke. Maun sägs vara den snabbaste tamkatten, man har uppmätt dem löpa i hastigheter på över 48 km/h

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Egyptisk_mau

No Comments

Add a Comment